Joskus homekoirayrittäjiltä saatetaan kysyä: ”Milloin huomasit, että koirallasi on uskomaton kyky/taipumus haistaa ja ilmaista home?”. Yksikään koira ei luonnostaan ole homekoira, vaan koiralle erikseen opetetaan homeenhajun olevan yksi maailman parhaimmista ja merkityksellisimmistä hajuista. Koulutus tapahtuu positiivisesti vahvistaen ja se kestää 1-2 vuotta. Homekoiran treenaaminen alkaa usein jo aivan pikkupentuna, jolloin leikin varjolla opetellaan etsimään ruokaa ja/tai lempilelua. Tässä vaiheessa pentu oppii jo etsintään motivaatiota, tekniikkaa ja oikeaa tunnetilaa. Homeenhajun ehdollistaminen tapahtuu myöhemmin. Vaikka koira oppisi tunnistamaan homeenhajun, se ei tarkoita sitä, että koira osaisi ilmaista homeenhajun nyt ja aina. Homekoira tarvitsee jatkuvaa säännöllistä treenaamista ja taitojen ylläpitämistä. Koiran hajuaisti kehittyy sitä paremmaksi, mitä enemmän se sitä käyttää.
Suomessa on useita homekoirayrittäjistä koostuvia treeniporukoita. Kokoonnumme myös isommalla porukalla treenaamaan muutaman kerran vuodessa. Treenien aiheita voivat olla esimerkiksi kätköjen/oikeiden vaurioiden etsintä, tyhjän tilan etsintä, pienten tai suurten tilojen etsintä, ilmaisujen vahvistaminen, reaktioiden vahvistaminen, ylä- tai alapiilot, häiriöhajut ja hajuerottelu. Niin kuin poliisikoiranohjaaja Miikka Ounilakin haastattelussaan mainitsi, on erittäin tärkeää tehdä niin kutsuttua sokkotreeniä, joka tarkoittaa sitä, ettei ohjaaja tiedä kätköjen sijaintia ennalta, vaan joku muu on tehnyt kätköt ja on mukana treenissä vahvistamassa löydöt. Ohjaaja voi treeneissä tiedostamattaan ohjata ja auttaa koiraa väärällä tavalla löytämään kätköt. Oikeissa työkohteissa ohjaaja ei pysty koiraa auttamaan, vaan koiran on pystyttävä työskentelemään itsenäisesti ja ohjaajan on osattava lukea sen käytöstä.
Ilmaisut Homekoirat ilmaisevat homelöydöt eri tavoin. Yksi koira ilmaisee raapimalla tai vaikka haukkumalla (aktiivisia ilmaisuja), toinen koira maahanmenolla tai nenäkosketuksella (passiivisia ilmaisuja). Ilmaisumuoto on koirakohtainen ja se kerrotaan työkeikoilla asiakkaalle ennen kuin koira aloittaa työskentelyn.
Kätköt Harjoituksissa treenimateriaalina käytetään joko laboratoriossa viljeltyjä homemaljoja tai vaurioitunutta materiaalia. Kätköjen tekijä käyttää homeita käsitellessään kumihansikkaita ja mahdollisesti myös pihtejä, että kätkölle jää mahdollisimman vähän ihmisen ja käsittelyn hajua.
Hajuerottelu ja häiriöhajut Homekoirilla treenataan etsinnän ohella myös hajuerottelua. Hajuerotteluradalle voidaan laittaa esimerkiksi puhdasta ja homeista villaa eri purnukoihin. Harjoituksen tavoite on opettaa, että villan haju on merkityksetön ja homeen haju on se mitä koiran halutaan ilmaisevan. Sekä hajuerotteluradalle, että etsintöihin voidaan laittaa erilaisia häiriöhajuja (esimerkiksi ruokaa, leluja, kahvia, puhtaita rakennusmateriaaleja tai vaikkapa kissanhiekkaa) ja opetetaan, että koira ei saa niihin reagoida.
Nyt alkuviikosta idän ja pohjoisen homekoirat treenasivat yhdessä. Koiria treeneissä oli kaikkiaan kymmenen. Neljä belgianpaimenkoira malinoisia, labradorinnoutaja, parsonrusselinterrieri, karkeakarvainen hollanninpaimenkoira, australianpaimenkoira, bordercollie ja saksanseisoja. Ei ole koiraa karvoihin katsominen, sillä niin kuin tästä edellä mainitusta sekalaisesta seurakunnasta pystyy päättelemään, ei homekoiran rodulla ole juuri mitään merkitystä. Yksilölliset ominaisuudet ovat sitäkin tärkeämmät. Homekoiralta vaaditaan hyviä työkoiran ominaisuuksia, joten jokaisesta hännänheiluttajasta ei ole homekoiraksi. Jokaiselle treeneihimme osallistuneelle koiralle suunniteltiin yksilölliset harjoitukset ja jokainen ohjaaja sai myös useamman sokkotreenin parin päivän aikana. Olihan antoisat yhteistreenit jälleen kerran! Homekoirat pääsivät lämpimän treenipäivän päätteeksi uimaan.
Suomen Homekoirayhdistys Ry:n sivuilla julkaistuja artikkeleita tai haastatteluja ei saa julkaista muissa julkaisuissa (esim. internetsivut ja lehdet) ilman lupaa.