Reklamointi asunto- ja kiinteistökaupan virheistä - kooste Niklas Himbergin luennosta
Lakimies, OTM Niklas Himberg Lakitoimisto Himberg Oy:sta kertoi tärkeitä asioita leirillämme 2.9.2017 reklamoinnista asunto- ja kiinteistökaupan virheistä. Tämä kannattaa lukea ja sivun lopussa olevassa linkissä on lisää asiasta!
Kodin ostaminen on yksi elämän isoimmista hankinnoista. Kun kauppaa ryhdytään tekemään, tulee osapuolten täyttää lain mukaiset velvollisuutensa: myyjällä on kohteesta tiedonantovelvollisuus ja ostajalla on siihen tutustumis- ja selonottovelvollisuus.
Kaupanteon jälkeen usein ensimmäisenä virhe-epäilyn voi herättää erilaiset hajuhaitat, oireilu ja omat havainnot, esimerkiksi homepilkut kylpyhuoneen laattasaumoissa. Virheen tarkemmassa selvittämisessä voidaan käyttää apuna ensin homekoiraa ja sen jälkeen on suositeltavaa tehdä kuntotutkimus ja saatujen korjaustapaehdotusten jälkeen pyytää asiantuntijalta myös korjauskustannusarvio. Reklamoinnin perustana on se, että kohde ei vastaa sitä mitä on sovittu. Jotta reklamaatio voi menestyä, on virheen kuitenkin oltava vaikutuksellinen ja olennainen.
Reklamaatiossa asian esitystapa on vapaa, mutta se on aina tehtävä kirjallisesti ja se on toimitettava todisteellisesti esimerkiksi kirjattuna kirjeenä, mutta myös vaikkapa sähköposti kelpaa, mikäli voidaan tarvittaessa osoittaa, että vastapuoli on sen vastaanottanut ja saanut nähtäväkseen.
Reklamaatioon tulee sisällyttää esimerkiksi korjauskustannusarvio, johon perustuu vaatimuksen rahallinen määrä mahdollisten vahingonkorvausvaatimusten ohella. Tämä vaatimus on reklamaation ydin, ja perustelu vaatimukselle tulee käydä ilmi reklamaatiosta.
Reklamaation tekijällä on myös ilmoitusvelvollisuus vastapuolelle ja se jatkuu koko prosessin ajan. Vastapuoli on pidettävä tietoisena asian (tehdyt tutkimukset yms.) etenemisestä kaikissa vaiheissa.
Kiinteistökaupoissa absoluuttinen takaraja reklamoinnille on 5 vuotta ja asuntokaupoissa 2 vuotta. Huomattavaa on, että 2 ja 5 vuoden määräajoilla ei ole merkitystä, jos ei toimita kohtuullisessa ajassa. Kohtuullinen aika alkaa juosta siitä, kun virhe on havaittu tai se olisi pitänyt havaita, 2 ja 5 vuotta alkaa juosta kaupantekohetkestä. Kohtuullista aikaa ei ole määritetty missään, mutta käytännössä 3-7 kk aikaa on pidetty kohtuullisena, riippuen kohteen suuruudesta, tutkimustulosten saamisesta yms.
Homekoiratutkimus yksinään ei kelpaa reklamaation perustaksi, tarvitaan aina jatkotutkimuksia. Reklamaation perustana homekoiratutkimusta voidaan käyttää, kunhan muitakin tutkimustuloksia ollaan hankkimassa. Homekoiratutkimus on hyvä apu virhealueiden rajaamiseen, jolloin jatkotutkimukset voidaan keskittää jo valmiiksi niille alueille kohdetta, joissa todennäköisimmin on todettavissa merkittävimmät virheet.
Koska sitten pitäisi ottaa yhteyttä lakimieheen? Suositeltavaa on hoitaa asiaa mahdollisimman pitkälti sovinnollisesti, jotta vältytään pitkiltä ja kalliilta oikeusprosesseilta. Lakimiehen konsultointi ”taustalla” etenkin aluksi voi olla kustannustehokkaampaa kuin suoranainen asian hoidattaminen. On siis muitakin vaihtoehtoja kuin viedä asia suoraan tuomioistuimeen, kuten vapaamuotoinen sovittelumenettely ja keskinäinen neuvottelu asian ratkaisemiseksi sovinnollisesti asiamiehen avustamana.
Suomen Homekoirayhdistys kiittää antoisasta luennosta!
Suomen Homekoirayhdistys Ry:n sivuilla julkaistuja artikkeleita tai haastatteluja ei saa julkaista muissa julkaisuissa (esim. internetsivut ja lehdet) ilman lupaa.