Haastattelussa sisäilma-asiantuntija, työterveyshuollon erikoislääkäri Tuula Putus. Haastattelu sisältää mm. paljon tietoa siitä, mihin jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota omassa kodissaan. Suomen Homekoirayhdistys ry kiittää asiapitoisesta haastattelusta!
Kerro itsestäsi ja työstäsi Olen työterveyshuollon erikoislääkäri ja toimin Turun yliopistossa työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professorina. Yritykseni IndoorAid’in kautta teen työpaikkojen, koulujen ja päiväkotien sisäilmakyselyjä sekä työntekijöille että lapsille. Käytössäni on Suomen ainoa validoitu kyselylomake, jolle on ikä- ja ammattispesifit vertailuaineistot.
Sisäilmaongelmista puhutaan paljon ja varsinkin homeesta. Mitkä muut tekijät voivat aiheuttaa sisäilmaongelmia? Kosteusvauriomikrobien terveyshaitat ovat ylivoimaisesti tärkein ympäristölääketieteellinen ongelma länsimaissa. Kosteusvauriomikrobit lisäävät sairausriskiä jopa 300-400 %. Muiden altisteiden haitat ovat kertaluokkaa pienempiä. Esim. kemialliset muovimattopäästöt lisäävät astman riskiä 20-40 %, mikä on samaa luokkaa kuin passiivitupakoinnin aiheuttama haitta. Ammoniakki, viemärikaasut ja riittämätön ilmanvaihto ovat tärkeitä oireiden aiheuttajia, mutta niistä ei aiheudu samoja pysyviä haittoja kuin mikrobeista. Pölypunkit ja eräät hyönteiset ovat myös allergisoivia, mutta ne eivät ole toksisia, kuten mikrobit. Eristevillakuitujen haittoja on tarpeettomasti korostettu. Huono siivous ja hajusteiden käyttö lisäävät sisäilman haittoja.
Jos sisäilma huolestuttaa, niin mitä meistä jokainen voi omassa kodissaan tarkastaa ennen ammattilaisten kutsumista apuun? Sisällä ei pidä tupakoida eikä polttaa holtittoman paljon kynttilöitä. Ilmanvaihdon riittävyys ja toimivuus on tärkein suodattimien vaihtoa unohtamatta. Tuloilmaventtiilejä ei pidä tukkia. Yleinen siisteys, lattiakaivojen puhdistaminen ja jätteiden oikea käsittely ja hajusteiden välttäminen ovat myös tärkeitä. Ammattilaisten työtä helpottaa, jos on etsitty valmiiksi esiin talon huoltokirja, rakennepiirustukset ja tehtyjen korjausten työselosteet. Vielä parempi olisi, jos asukas tietää, mitä eristeitä, vesieristeitä ja maaleja talossa on käytetty alun perin ja korjausten yhteydessä. Rakennuksen vauriohistoria on tärkeä, koska tuskin on rakennusta, jossa ei olisi tapahtunut jotain kosteusvahinkoa joskus. Pyöriikö vesimittari silloinkin kun hanat ovat kiinni? Häviääkö vesi pattereista? Onko talossa salaojat, millainen on perustusten kunto? Löytyykö halkeamia, onko rakennuksen seinustalla istutuksia? Kannattaako kysyä joltain tuttavalta, onko talossa olleissa vaatteissa tai tavaroissa outoa hajua. Oma nenä turtuu talon ominaishajuun.
Millaiset kokemukset sinulla on homekoirista? Omia kokemuksia ei ole. Olen ollut joissakin kohteissa konsulttina, jossa asukkaiden tai oppilaiden vanhempien teettämä homekoirakartoitus on laukaissut tarkemmat selvitykset ja mittaukset ja siten on päästy pattitilanteesta eteenpäin kohti korjauksia ja parempaa sisäilmaa.
Näetkö etua siinä, että jatkotutkija olisi seuraamassa koiratutkimusta? En osaa sanoa. Ulkopuoliset voivat ehkä häiritä koiran työskentelyä.
Oletko työssäsi lukenut homekoiraraportteja? Millainen on mielestäsi hyvä homekoiraraportti? Hyvä raportti on sellainen joka on oikeasti kirjoitettu ko. kohteesta eikä sisällä valmiita yleispäteviksi tarkoitettuja tekstejä. Kuvat ja pohjapiirrokset ovat korvaamattoman tärkeitä. On aika turhauttavaa lukea tekstiä villaeristeistä, höyrysulkumuoveista ja muovimatoista kohteessa, jossa on vain hirsiseinät ja lankkulattia. Tämä koskee myös insinööritoimistojen raportteja ja sisäilmamittausten raportteja. Niissä toistuvat monasti samat tekstit. Näkee, ettei juuri ole ollut ajatusta mukana.
Mitä muuta haluaisit kertoa sisäilma-asioista? Sisäilma-altisteet ovat aikamme asbesti. Ongelma halutaan kieltää ja psykologisoida. Suurin osa haitoista on vielä havaitsematta. Ilmastonmuutos ja energiansäästöhysteria tulevat pahentamaan nykyisin tunnettuja haittoja. Kansakunnan tuottavuusloikka olisi helppo tehdä laittamalla opiskelu- ja työympäristö kuntoon.
Millaisia terveisiä haluat laittaa homekoirayrittäjille? Koira on ihmisen paras ystävä. Pitäkää huolta hauvoistanne ja antakaa niiden myös levätä riittävästi. Pahat työolosuhteet rasittavat koiraa ja nekin saattavat allergisoitua mikrobeille. Kannattaa miettiä pitäisikö koira pestä (ainakin tassut?) tai harjata turkki keikan jälkeen. Käyttäkää itse hengityssuojaimia.
Suomen Homekoirayhdistys Ry:n sivuilla julkaistuja artikkeleita tai haastatteluja ei saa julkaista muissa julkaisuissa (esim. internetsivut ja lehdet) ilman lupaa.